Nieuws

Nieuws uit het jeugdveld, Nederlands Jeugdinstituut Nieuws uit het jeugdveld, Nederlands Jeugdinstituut

 • Meer inzicht nodig in mediagebruik bij beperking
  on 14 februari 2020 at 11:00

  Driekwart van de beroepskrachten in de gehandicaptenzorg ervaart dat mensen met een beperking vaardiger zijn in de omgang met media dan zijzelf. Het overgrote deel heeft behoefte aan meer inzicht om positief mediagebruik te stimuleren en gevaren op internet te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Netwerk Mediawijsheid, het Nederlands Jeugdinstituut en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is gehouden onder bijna vijfhonderd zorgprofessionals.

 • 'Diversiteit leidt niet per se tot spanning in klas'
  on 12 februari 2020 at 05:00

  Etnische diversiteit op scholen hoeft niet te leiden tot spanning in de klas. Zo nemen klasgenoten van verschillende etniciteit het juist voor elkaar op als ze gepest worden. Dat concludeert Marianne Hooijsma uit onderzoek waarop zij 13 februari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 • Scholier met ziek gezinslid ervaart emotionele druk
  on 12 februari 2020 at 04:00

  Middelbare scholieren met een langdurig ziek gezinslid hebben meer last van de emotionele druk die ze voelen dan van de extra huishoudelijke taken die ze krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

 • Gemeenten hanteren kwaliteitseisen bij inkoop
  on 12 februari 2020 at 03:00

  Alle gemeenten hebben kwaliteitseisen opgenomen in hun inkoopprocedures voor jeugdhulp in 2019. Dat blijkt uit een analyse van de inkoopdocumenten voor Wmo-zorg en jeugdhulp door het Public Procurement Research Centre (PPRC).

 • 2,5 miljoen euro extra voor Kansrijke Start
  on 12 februari 2020 at 02:00

  Het stimuleringsprogramma Kansrijke Start, gericht op de eerste duizend dagen van een kind, krijgt 2,5 miljoen euro extra. Dat heeft minister Hugo de Jonge (VWS) op 6 februari bekendgemaakt.